Internett-anarkiets fall

For å få inn litt innhold tenkte jeg at jeg skulle supplere med ting jeg har skrevet før. Det er bare et par ting jeg fant passende, begge skrevet i skolesammenheng. Denne skrev jeg 1. Januar 2005, og det var skoleavisas første skråblikk det året. Grunnen? Vel, jeg kjedet meg og denne idèen kom frem i hodet mitt.

“Når vi nå trer inn i det nye året, 2005, så feirer vi og gleder oss over at fremtiden nok en gang er her. Vi tenker kanskje over hvor heldige vi er som lever i et fritt land der vi kan si våre meninger uten å bli forfulgt, og har en frihet mange på jorden misunner oss for. Når vi og ser tilbake på de siste 10 årene, så ser man også at vi har blitt meget liberale. Med introduksjonen av kommersielt tilgjengelig internett i 1994, fikk vi en verden der alle hadde tilgang til informasjon uten å måtte stole blindt på medienes versjoner. Under den første Irak-krigen flokket folk seg på kanaler på chat-systemet IRC for å høre siste nytt fra Irakere som befant seg i landet. De fortalte en noe anderledes historie enn CNN, for å si det sånn.

Men, denne friheten er ikke noe vi må ta for gitt. Fra og med år 2002 begynte IBM å selge sine bærbare Thinkpads med en type brikke kalt TCPA/Palludium, uten at det stod noe på esken. Denne brikker, som ikke enda er funksjonell på noen måte, er en form for maskinvarekryptering og kontrollmekanisme. Hva har så denne å gjøre med frihet lurer du kanskje? Vel, denne brikken, som skal integreres på alle datamaskiner i verden, er laget for å hindre at du skal få tak i piratkopiert materiale, eller kopiere programvare, musikk eller spill. Dette høres kanskje ikke så galt ut, men det er mer i denne saken enn som så. Skal du for eksempel ikke kunne spille av dine CDer på iPoden din fordi du har kjøpt den på CD? Og, hvis du bruker en gratis Office-løsning som OpenOffice, skal du da ikke kunne lese Microsoft Word-filer? Denne brikken vil tvinge alle til å bruke et program. Med andre ord: Disse brikkene er med på å skape et monopol der maskinen din blir kontrollert for uønsket aktivitet fra leverandørens side. Det vil altså si at hvis det finnes uønsket materiale på din pc, straffes du ved at dette blir slettet uten spørsmål, lov eller dom. Slik jeg ser det, bryter med alt jeg vet om rettssikkerhet…

Det stopper heller ikke her. Tanken bak er også at man kan stenge ned maskiner som blir brukt til mye uønsket aktivitet. De store amerikanske selskapene vil da altså ha makt til å stenge ned din datamaskin uten lov og dom. I et tilfelle der et land går til krig mot USA, vil de med et par museklikk kunne stenge ned alle landets datamaskiner med 512 bits kryptering, som vil ta månedsvis å bryte. Dermed vil USA få kontroll over det viktigste våpenet per dags dato, infomasjonen. Den frie informasjonen vi kjenner fra nettet nå vil dermed fort være en saga blott om vi ikke passer på. Paralellene til USA utrensking av “terrorister” under fanen “kampen mot terror” er vel ganske tydelig. Her er det jo en utrensking av “pirater” i “kampen mot kopiering av opphavsrettet programvare”.

Denne sikringen fra Intel og Microsoft’s side vil også sette en stopper for gratis programvare. Siden det meste av gratis programmer blir lisensiert under den såkalte GPL-lisensen, så kan de brukes fritt, og kildekoden kan forandres. Med TCPA vil dette også bli forandret. Siden uatorisert programvare ikke vil kunne kjøre på TCPA maskiner, vil man måtte lisensiere programmet med Intel og Microsoft, noe som koster mye penger. Vår frihet til å lage noe gratis faller dermed bort. Slik jeg ser det, fører denne TCPA brikken til et stalinistisk regime på verdens PCer, og en totalitær kontroll av informasjonsflyten.

Dette ligger heller ikke så mange år frem i tid, men de første systemene med en fungerende versjon av dette vil vi nok se i løpet av neste år, hvis man ikke får noen lover mot dette. På litt kortere sikt er det også andre innskrenkninger av vår frihet, og da spesielt sensuren.

Til daglig tenker vi kanskje ikke så mye over det, men sensuren her i landet er overhengende. For noen uker siden slo VG stort opp om de såkalte voldsvideone fra skoler rundt om i Norge. Den første videoen ble beskrevet som “blind vold mot tilfeldige”. Man fikk også se noen sladdede bilder av hendelsen, som ikke sa så mye. Etter å ha lest dette, spør jeg meg: Hvorfor kan ikke jeg få se den videoen, med sladdede ansikt, så jeg selv kan avgjøre hva dette er? Som sagt, så gjort. Etter litt graving, leting og spørring klarte jeg å få fatt på flere av disse filmene, og kunne konstantere at VG’s versjon er temmelig upresis. Det er ikke blind vold i det hele tatt. Opptaket er heller ikke ment som en voldsvideo. Det som skjer er at kameraet filmer i et storefri, men brått hører man noe skriking, og kameraet roteres mot to jenter som står og krangler. Den ene sier “Jag har ikke gjort det”, mens den andre sier “Å jo da, jeg vet det! Di hore!” før hun klapper til jenta. De var tydelig sure på hverandre for noe, og utfallet var ikke tilfeldig. Filmingen derimot, var tilfeldig. VG’s handlemåte i denne saken er et godt eksemple på hvordan en sak som blir blåt opp ut over sine proposjoner. Det VG refererte til, hendte jo faktisk ikke.

Her er de mediene som kontrollerer informasjonsflyten. At vi må jobbe hardt for å få fatt på medienes kilder viser at vi fortsatt er langt i fra total frihet. Sensuren på videofilmer, kinofilmer og dataspill er også et enormt onde. Det er gang på gang utrykkelig bevis at en 6-åring kan skille bedre mellom virkelighet og fiksjon enn foreldrene. Med andre ord: hvis en 6-åring og hans far setter seg ned foran xboxen og spiller litt GTA, er det faren som eventuelt tar mest skade. Antagelig tar ingen heller noen skade, da de fleste studier viser at voldelige spill er avslappende og avstressende. Eller, for å sitere en av verdens aller beste spillere – Fatal1ty, som lever av å drepe folk på en skjerm: “det er ikke blod og ‘guts’ vi er ute etter. For oss gjelder kun hvor mange helsepoeng vi mister eller tar fra motstanderen”.

For å oppsummere mine punkter, kan vi egentlig bare sitere foreningen mot TCPA sitt slagord: “Computers and Internet gave you your freedom. Now they are taking it back.” Skal Norge bestå som en frihetsfokjemper må vi også ta tak i våre egne problemer, og gi folket den friheten de fortjener!

Stian Øby Johansen (13.01.05) “

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s