Hvorfor er WoW så populært?

De fleste som kjenner meg vet godt at jeg hater World of Warcraft, forEverquest og lignende massive multiplayerspill. Å grunngi hvorfor er ikke alltid like lett – det er rett og slett vanskelig å forklare. Men, i dag fant jeg en artikkel hos Gamasutra, som oppsummerer alt som er feil med WoW og lignende massive multiplayer rollespill. Og, som David Sirlin skriver i sin artikkel, så er den virkelige fadesen ved WoW-konseptet fra mitt synspunkt det faktum at Tid > Skill.

Sjeldent har evilange perioder med tasting og “questing” gitt spilleren flere fordeler. Det er mer eller mindre helt uviktig om du er ‘god’ hvis du møter en karakter som er et par levler over deg. Da har han jo nesten automatisk bedre rustning, kraftigere våpen og mer avanserte spells.

Det virkelig absurde ligger vel allikevel i populariteten. Flere millioner spiller WoW, og det er stort sett det sosiale aspektet som er fokus, spesielt når spillet omtales i media. At Tid > Skilll har også ved et lykkelig sammentreff ført til at folk som vanligvis ikke spiller spill, spesielt jenter, har kastet seg på MMORPG-bølgen. Denne effekten er i alle fall positiv, og verden trenger flere gamere for å utkonkurrere de andre mediene.

Dagens MMORPG-spill spår jeg allikevel til å være ett blaff. Skaperne av WoW har nok truffet en heldig nisje, og fått med seg en stor del uutnyttet publikum, men WoW i seg selv er ikke noe spesielt. En enkel allegori jeg pleier å bruke er hvordan WoW ligger klemt mellom multiplayerspill, som Quake og Halo, og singelplayerspill som Prince of Persia. WoW og inkarnasjonene har nemlig intet større mål. Det er ingen kampanje en kan komme gjennom, spillet kan ikke “rundes”. Det er heller ingen konkurranse. Tid > Skill. Du kan ikke vinne en Deathmatch og føle deg som seierherre et øyeblikk. Det er heller ingen turneringer eller konkurranse. Hvor er spillgleden da? Her faller jeg av lasset. Å trykke med musa og hugge et ‘dyr’ for å få virtuelle gjenstander for så å drepe flere ‘dyr’ og få flere gjenstander virker søkt. Hvor er variasjonen? Hvor er målene? Spillere vil si at hver quest er et mål. Greit nok, men hva får dere ut av det? Er det statusen over å være en level 60 Druid med masser av sjelden rustning som driver dere? Drømmen om å bli en berømthet i Azeroth?

Den eneste logiske slutningen er at MMORPG-spill har klart å avspeile virkeligheten ett hundre prosent – De er et evig jag for å få det bedre materielt sett, for så å utnytte dette til å tilegne seg ytterligere “materielle verdier”.

Advertisements

6 responses to “Hvorfor er WoW så populært?

  1. Såå enig.. Gamer css selv og fatter ikke hvorfor andre kaster vekk livet sitt på Wow.. Vurderte faktisk en stund å skaffe meg det selv.. Det er jo et bra spill, men desverre helt uten mening..

  2. hahaah. brille-avvik som spiller det svette spillet der.

  3. “Du kan ikke vinne en Deathmatch og føle deg som seierherre et øyeblikk. Det er heller ingen turneringer eller konkurranse. Hvor er spillgleden da?”

    Det finnes Battlegrounds “PVP” player versus player områder, hvor du spiller 40 vs 40, 10 vs 10 etc. du kan også duellere andre spillere. Ergo mange steder du kan vinne en deathmatch og føle deg som en “seierherre” hvis det er målet. :–)

  4. Sant, men PvP er jo helst for de som er lvl 60, og levelsystemet fucker på en måte opp fair matcher. Se artikkelen jeg linket til for en mer utførlig begrunnelse

  5. jeg kjønner ikke hva som er bra med wow det er vell det at du ikke trenger noe skills du trenger bare å lese hva spellsa er til å hva de gjør hvor mye liv de tar så er du i gang

  6. battlebrounds på wow er noe av det verste samspille jeg har vært borti alle lever sitt egentliv en gjeng med sauer som skal på beite

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s