Flash-Harddisk? Ja, takk

Dagbladet hadde en ganske grei artikkel i dag om det jeg tror blir det neste virkelig store innen harddisk/lagring; Flashminne.

Tenk minnekort i 3,5″ størrelse, hvor genialt hadde ikke det vært. Per dags dato er det lett mulig å lage disse slik at de kan settes rett inn i en SATA-port, men prisen er jo fortsatt for høy, og teknologien er ikke så veldig godt tatt imot og forstått.

Selv ville jeg gjerne hadd en slik flashdisc. For det første hadde harddisk-krasj av den typen vi kjenner i dag der lesearmen skraper opp plata vil ikke bli aktuelle, og dermed vil vi slippe å leve i den vissheten om at en vakker dag vil harddisken dø, det er bare et spørsmål om tid. Flashminne tåler også mer eller mindre alt. Et eksempel på dette er de såkalte “minnepinnene” de fleste har i dag – de går aldri i stykker. Du knekker kanskje selve USB-kontakten, eller knuser skallet, slik som undertegnede, men allikevel er minnet intakt. Så, med litt teip eller en billig reparasjon, så er du oppe og går igjen.

Flashminne er også lynende raskt, og optimaliserte Linux-distroer installert på små flashbrikker har tidligere klart å starte på sekunder. Skrive- og lesehastighetene på disse diskene er jo helt sinnsyke, og S-ATAens båndbresse kan uten tvil “makses” om slike disker blir brukt, men prisen på 6400 kr for en 32 gigabyte stor harddisk er fortsatt for mye, enn så lenge…

Advertisements

6 responses to “Flash-Harddisk? Ja, takk

  1. Dette er forsåvidt gammelt nytt for “casemoddere” som ønsker lydløs maskin, hvor flashbasert minne har blitt modifisert slik at den erstatter en hdd. Problemet er eller har vært til nå at Flashbasert minne kun har vært økonomisk lønnsomt ved små kapasiteter (under 1GB). Mikroharddisker koster omentrent like mye å lage om de er 1 eller 6GB. Flash koster omentrent like mye å lage som en 1GB mikroharddisk men halverer prisen ved hver halvering av kapasiteten. Dessuten varer en hdd ekstremt lenge om man behandler dem bra. Den type skader du henviser til i artikkelen er ikke daglidags, og skyldes som oftest produksjonsfeil/dårlig batch osv. Mikroharddisker har også vist seg å være temmelig robuste, selv om flash-minne nok utkonkurrerer harddiskene på dette punktet.

  2. men, det er fortsatt ingen hemmelighet om at alle HDer dør før eller siden, og hvis vi kan eliminere bevegelige deler/minke antallet bevegelige deler så vil verden bli et bedre sted.

    Se f.eks. på jetmotoren – vanlige motorer hadde masser av beveglige deler som alle kunne fremprovosere motorstopp. Jetmotoren har i hovesak 1 bevegelig del, og gjorde alene flyging mye tryggere.

  3. Nettopp, og hvorfor har ikke småfly jetmotorer? Fordi det er for dyrt. Det er det samme med flashdisker, inntil videre. Forhåpentligvis blir produksjonsmetodene billigere i nær fremtid, slik at prisen vi forbrukere må betale blir på samme nivå som tradisjonelle disker. Problemet med minneblokker som blir dårlige eller korrupte relativt ofte ved hyppig bruk bør også fikses.

  4. Spørsmålet er om noen av de større produsentene vil akseptere det. For dem er det vel mer lønnsomt å skifte produksjon fra vanlige harddisker til de nye mikro harddiskene med “perpendicular” lagring av bits og alt mulig rart, istedetfor å skifte til produksjon av flash brikker med høy kapasitet.

  5. Hørtes spennende ut..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s