Saksøker for manglende pixler

Opprinnelig lagt ut på HaloNorge

At Amerikanere ikke helt er som andre mennesker er velkjent, og spesielt når det gjelder søksmål har holdningen “over there” en tendens til å være at “anything goes”. Nok et eksempel på dette kan være under oppseiling, og Halo 3 er stridsemnet.

Saken er nemlig den at Halo 3 kjører en litt uortodoks oppløsning som dels er 640p isteden for 720p som står på boksen. Dog kjører Bungie 640p med to framebuffere for å skape mer dynamisk og livaktig lys.

Dette var tydeligvis ikke nok for enkelte Amerikanere, som nå har startet prosessen med å anlegge en såkalt “class action lawsuit”. Det betyr i korte trekk massesøksmål (noe som ikke er mulig i Norge per i dag, men det blir mulig fra og med 1. januar 2008). Grunnlaget for søksmålet er de manglende pixlene, og saksøkerne ønsker erstatning for “tapet”. Selv har de følgende kommentar om saken:

“A team of class action attorneys has launched an investigation into complaints that Halo 3 was falsely marketed as a high definition product, but does not actually render native high definition resolutions.
These complaints are that, although Halo 3 was advertised as having a 720p resolution (720 pixels), it natively renders at 640p (640 pixels) and is simply scaled up to 720p.
If you purchased the Halo 3 game, you may be entitled to recover money.”

Spørsmålet noen norske spillere kanskje spør seg er: Kan jeg og tjene penger på dette? Det korte svaret her må bli at man antagelig ikke kan det. I alle fall er det ikke snakk om store penger.

Grunnen til dette er at vi i Norge for det første kun kan søke erstatning for beviselige økonomiske tap. Om du har sett på Halo 3 i noen pixler mindre enn full HD vil du aldri kunne påvise noe økonomisk tap. I USA er det derimot åpent for en lang rekke muligheter til å få erstatning på andre grunnlag – noen ganger som ren straff for tiltalte.

Det er dog en mulighet du kan benytte deg av også her i Norge: reklamasjonen. Å annonsere Halo 3 som et 720p-spill er misvisende opplysninger. Spillet kjører ikke på 720p, men 640p x 2 framebuffere. Hva kan så det gi deg? Vel, du har nok ikke mulighet til å få heve kjøpet. Ny vare er nok også uaktuelt – alle spillene har jo samme “feilen”. Derimot kan du ha krav på et prisavslag, og nok en gang møter vi det økonomiske tapet som utregningsgrunnlag. Heldigvis er det et unntak her som sier at avslaget i pris i unntakstilfeller kan settes til “betydningen for forbrukeren”.

Så, der har dere altså svaret – saksøk Microsoft Norge, og dere kan kanskje tjene 20-30 kroner i prisavslag hvis dere er virkelig dyktige. Lykke til!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s